Hodujemy groźnego wroga
30 grudnia 2013, 13:18Profesor Aidan Hollis i Ziana Ahmed ostrzegają na łamach New England Journal of Medicine, że ludzkość może czekać ogólnoświatowy kryzys zdrowotny. Zagrożenie spowodowaliśmy sami używając antybiotyków do produkcji żywności.
Ciężarne nie muszą unikać orzeszków ziemnych
27 grudnia 2013, 14:10Alergie na orzeszki ziemne i orzechy drzewne są rzadsze u dzieci kobiet, które jadały je w czasie ciąży.
Wiadomo, w jaki sposób psy chronią przed astmą i infekcjami
18 grudnia 2013, 17:24Ryzyko wystąpienia u dziecka alergii bądź astmy jest obniżone, gdy we wczesnym niemowlęctwie styka się ono psem. Ostatnio naukowcy odkryli, czemu się tak dzieje.
Defekt strukturalny komórek skóry prowadzi do alergii
27 sierpnia 2013, 11:27Defekt strukturalny komórek skóry może się przyczyniać do rozwoju alergii skórnych i pokarmowych.
Odkryli mechanizm przenikania nanocząstek
23 sierpnia 2013, 10:19Ściany komórkowe bardzo dobrze chronią wnętrze komórki. Dlatego też dostarczenie leków czy środków odżywczych do wnętrza komórek bez ich jednoczesnego zniszczenia jest niełatwym zadaniem. Jednak w 2008 roku naukowcy wykazali, że nanocząstki złota pokryte cienką warstwą specjalnego polimeru mogą przenikać do komórek, nie czyniąc im przy tym krzywdy
Jabłko dla alergików
26 marca 2013, 11:12Włoscy naukowcy z Ager Melo Group pracują nad hipoalergicznym jabłkiem, w którym uczulające białka są zastępowane innymi występującymi w naturze.
Cesarskie cięcie zwiększa ryzyko alergii
25 lutego 2013, 17:44Specjaliści z Henry Ford Health System donoszą, że dzieci urodzone za pomocą cesarskiego cięcia są bardziej narażone na rozwój alergii niż te, które urodziły się w sposób naturalny. Naukowcy odkryli, że gdy dziecko, które przyszło na świat w wyniku cesarskiego cięcia, jest narażone na wysoki poziom powszechnie spotykanych alergenów, to istnieje pięciokrotnie większe ryzyko w porówananiu z dziećmi urodzonymi w sposób naturalny, że przed ukończeniem 2. roku życia zapadnie na alergię.
Alergia przez wodę i herbicydy?
3 grudnia 2012, 14:182,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.
Ballmer zapowiada więcej sprzętu
25 października 2012, 08:59W czerwcu bieżącego roku Microsoft wywołał spore poruszenie prezentując własny tablet Surface. Od kilku miesięcy analitycy i obeserwatorzy rynku IT zastanawiają się, jak urządzenie to wpłynie na stosunki koncernu z Redmond z jego dotychczasowymi partnerami, dla których będzie stanowiło konkurencję.
Depresja jako alergia na stres
24 października 2012, 06:26W przypadku niektórych ludzi depresja może być wynikiem "alergii" na stres.